Svenska rockband

I slutet av 50-talet nådde rocken Sverige. Från USA kom hela kulturen med musik, bilar och mode. Rocken började snabbt att etablera sig och Elvis Presley hade en stor inverkan på vad man idag säger är historia. Det var starten för att svenska rockband skulle starta och växa, vilket de gjorde med en imponerande hastighet och som snabbt fick nya fans som älskade musiken. Rockfans runt om i världen lyfter handen i en gemensam hälsning för rock och det finns mycket bra artister att upptäcka!

Stora svenska artister inom rock

Ett av alla de rockband som har haft en stor betydelse inom musiken är Europe. De startade redan 1978 och är fortfarande aktiva. Europe har släppt många kända låtar som de allra flesta har hört – The final countdown som släpptes 1986 är ett tydligt exempel på detta. Efter den dunderhitten växte skaran av trogna supportrar ännu mer och resten är vad man brukar säga historia.Yngwie Malmsteen är inte ett band, men en viktig ikon inom den svenska rockhistorien. Han kallas ofta för en gitarrgud och har imponerat stort även internationellt. En av världens bästa gitarrister inom hårdrock helt enkelt som självklart är svensk. The Hellacopters startade 1994 och är ett relativt ungt band inom rocken, som levde vidare i 14 år. Trots sin relativt korta karriär i jämförelse med många av de stora jättarna har de fortfarande många människor som hoppas på en återförening och aktivt lyssnar på musiken som de har släppt.

Aktuella rockband 2021

Aktuella rockband 2021

Ett band som startade 1990 och fortsatt är aktiva är In Flames. Det räknas som en av Nordens största metalband och liknas med Black Sabbath vilket är otroligt stort beröm. De har en blandning av musik som tilltalar många, allt från melodiskt och finstämt till hårt och tung musik. Låtarna är mycket varierande och det är ett mycket populärt band att se på olika liveframträdanden. The Haunted har vid inte mindre än två olika tillfällen vunnit Grammis inom just kategorin hårdrock. Bandet kommer från Göteborg och är liksom In Flames ett metalband som har inslag av death metal i sin musik. Det är ett rockband som går åt det lite mer hårdare hållet inom rockmusiken. Som ett av de största banden genom tiderna inom genren rock n roll kommer Hardcore Superstar. Sångaren i bandet är Jocke Berg vilken för många framförallt är känd som sångare i Kent. Kent är ett mjukt popband vilket visar på den stora variation som sångaren i sin röst. De debuterade 1998 och åker fortfarande runt och genomför spelningar för alla sina fans i landet. Sverige kan anses vara ett relativt litet land i världen, men tittar man inom kategorin rock har Sverige verkligen levererat mer än en gång. Musik inom många olika genrer har slagit igenom och även om landet kanske är mest känt för Abba utomlands finns det väldigt mycket att upptäcka inom andra områden med. Prova att lyssna på band som Ghost eller Meshuggah, kanske det är en ny favorit som du kommer att fortsätta spela under många år framåt.