The Who

En lista över rocklegender skulle inte vara komplett om gruppen The Who inte fanns med. Detta engelska rockband grundades i London 1964 med bandmedlemmarna Roger Daltrey som sångare, Pete Townshend på gitarr, John Entwistle som basist samt Keith Moon på trummor. Från start förknippades bandet med ett flertal olika spelstilar som rock, soft-, hard-, och soul rock. Det som verkligen lyfte fram bandet var dock deras live framträdanden och låtarna Baba O’Riley, My Generation samt Won’t Get Fooled Again. Under storhetstiden lyckades bandet sälja över 100 miljoner album och skördade framgång efter framgång fram till 1978, då trummisen Keith Moon gick bort av en överdos, blott 32 å gammal.  Han ersattes av Kenney Jones och bandet fortsatte med sina framträdanden fram tills 1982 när sångaren Townshend till sist tröttnat på allt som hade med konserter att göra vilket resulterade i att bandet splittrades.

Återförening

Under 1989, när bandet firade 25-års jubileum, valde man att återförenas för att göra en tour tillsammans, något som skulle visa sig bli riktigt framgångsrik. Resultatet av detta blev att man återförenades på nytt igen 1996 för att göra ännu en tour och från och med 1999 har bandet genomfört regelbundna tourer fram till dags datum, nu med Zak Starkey på trummor. Man hade då också planer på att släppa ett nytt album men när John Entwistle gick bort under 2002, 57 år gammal, valde man att skjuta på albumet.

Ser man till gruppens totala prestation och framträdanden genom åren så råder det inget tvivel om att bandet har haft en stor inverkan på musiken under sin generation och på framtida musik. Ett bevis på detta valdes bandet in i Rock and Roll Hall of Fame under 1990. Vid introduktionen beskrevs bandet som en av kandidaterna till världens bästa rockband genom tiderna. Under 2005 blev bandet också invalt i UK Music Hall of Fame, något man kan tycka borde ha skett betydligt tidigare än så.

LONDON, ENGLAND – 26 JUNI: Sångare Roger Daltrey (L) och gitarrist Pete Townshend av The Who spelar på Barclaycard British Summertime spelningar på Hyde Park den 26 juni 2015 i London, England. (Foto av Dave J Hogan / Getty Images)

Även om bandet hämtade inflytande från olika musikstilar och andra band så var deras musik helt unik och helt deras egna stil. Man kan med lätthet säga att bandet var ett av de bästa banden med en grupp av högst talangfulla individuella musiker. Pete Townsend är ett geni och som försåg flest av bandets låtar och texter. Han skapade några av de bästa låtarna genom tiderna och till detta bjöd han på utmärkt spel på gitarren. För att verkligen förstå hans musiktalang så lärde han sig själv att även spela piano, uppfann Marshall Stack och ledde introduktionen av synten inom musiken.

Lägg sedan till en av de bästa trummisarna genom tiderna, Keith Moon och vi hade en gyllene kombination. Hans sätt att spela på reflekterade också hans levnadssätt, fartfyllt och på gränsen till kaotiskt. John Entwislte på bas stod för stil och lugnet i bandet samtidigt som Roger Daltrey var en av bandets frontfigurer och bjöd på en massiv energi och sig själv med inställningen, allt för bandet.

Har ni inte tidigare lyssnat på musik från The Who, då rekommenderar jag att ni letar upp bandet på youtube och hör själva.