The Beatles

I denna bloggserie tänkte jag skriva lite om något som står mig varmt om hjärtat och något som upptar stora delar av min vardag. Jag syftar på musik av olika slag. Precis som hos många andra där ute så har musiken en väldigt stor inverkan på mig som person, valet av musik styrs lite av humöret och musiken i sig kan även få mig på bättre humör, känna mig avslappnad eller laddad. Så länge som vi kan minnas har musik funnit i människans liv, producerad av artister eller grupper. I detta inlägg tänkte jag fokusera på en liten del av denna kategori genom att titta på framgångsrika artister och grupper inom rock. Ett band som måste finnas med är men som kanske inte nödvändigtvis dagens yngre skara känner till, är det engelska bandet Beatles, som skapades och slog igenom under 60-talet i England.

Världens bästa band

Beatles var ett rockband från Liverpool, England och som grundandes 1960 beståendes av medlemmarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison samt Ringo Starr. När vi nämner rock och anledningarna till att rocken slog igenom som den gjorde, så är alla eniga att det var Beatles som la grunden till detta. Bandet inledde sin karriär genom att spela på mindre pubar och klubbar i England och Tyskland. Sakta men säkert fick folk upp ögonen för bandet och deras popularitet växte därefter. Detta var mycket tack vare ett hårt arbete från bandets producent, George Martin tillsammans med låtskrivarna Lennon och McCartney. Gång på gång lyckades man producera album som snabbt tog sig in på listor runt om i världen och inte bara de utan tog sig även upp till förstaplatsen på många av dessa listor. Detta resulterade sedermera i vad som vi idag kallar för Beatlemania, det maniska uppförande och reaktioner från fans när dom fick syn på bandet eller någon av medlemmarna i bandet.

Interna konflikter

Vart man än vände sig, oavsett vart i världen man befann sig, så kunde man höra Beatles musik spelandes. Det fanns ingen hejd på deras popularitet, vilket i sin tur resulterade i ett stort antal producerade album, däribland album som Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles The White Album (1968) och Abbey Road (1969). Fansen världen över skrek efter mer, nytt material och fler framträdanden. Men det skulle visa sig allt var långt ifrån guld och gröna skogar, då det stod klart att bandet, bakom kulisserna, hade interna problem. Medlemmarna hade inte alltid samma syn på saker och ting eller önskemål angående vart bandet skulle ta sig härnäst. Det blev så pass infekterat att man till sist valde att släppa en av de största bomberna som någonsin släppts inom musikbranschen, att man valde att upplösa bandet och istället fokusera på solokarriärer.

Fram till dess att bandet upplöstes hade man sålt mer album än något annat band på jorden och försäljningen skulle fortsätta även efter bandet upplösts. Visst, några av medlemmarna försökte sig på solokarriärer men ingen av dem lyckades uppnå samma ikoniska status som de en gång hade som en grupp.