Queen

Queen är ett brittiskt rockband som bildades 1970 i London. Bandet bestod då av Freddie Mercury som sångare och pianist, Brian May som gitarrist, Roger Taylor på trummor och John Deacon även han på gitarr. Låtar som producerades tidigt under gruppens skede var baserat mycket på progressiv rock, hårdrock och heavy metal, men efter att folk börjat få upp ögonen för bandet började man också sakta men säkert skifta still till en mer konventionell och radiovänliga versioner genom att hämta inspiration från andra stilar så som arena- och poprock.

Innan bandet Queen bildades hade Brian May och Roger Taylor spelat ihop i ett band som heter Smile. Freddie Mercury (då känd under hans riktiga namn han fick vid födseln, Farrokh “Freddie” Bulsara) var ett fan av Smile och uppmuntrade dem att experimentera med mer avancerade scen och inspelningstekniker. Man uppskattade hans förslag och idéer och lät då Mercury gå med i bandet under 1970 samtidigt som man föreslog att byta namn på bandet från Smile till Queen. Därefter valde man att ta in ytterligare en artist i bandet innan man släppte sitt debutalbum under 1973. Queens första album nådde aldrig några större framgångar men när man släppte Queen II under 1974 lyckades man ta sig in på listorna i England. Men det skulle vara albumen Sheer Heart Attack som släpptes senare samma år och A Night at the Opera som kom efterföljande år, som skulle bana väg för bandets framgångar både i England men också internationellt. Det var också de senaste av de två albumen som innehöll den idag ikoniska låten “Bohemian Rhapsody”, en låt som tog bandet in på förstaplatsen i listorna i England där man sedan stannade under nio veckor.

Därefter skulle det dröja två år innan man kom med nästa album, News of the World som bland annat innehöll låtarna ”We will rock you” samt ”We are the champions”, låtar som än idag, över 40 år senare, är väldigt populära och kan oftas höras i samband med olika sportevenemang runt om i världen. Vid början av 1980-talet var Queen ett av de största rockstadiumband som fanns och som lockade till sig tusentals med fans vid varje spelning de anordnade. Det var också under 1980 som bandet släppte låten “Another One Bites the Dust”, en låt som skulle bli bandets bäst säljande singel. Man släppte också ett samlingsalbum året därpå, under namnet Greatest Hits och detta album är det mest sålda albumet i Storbritannien och lyckades uppnå inte mindre än åtta platinumalbum genom försäljningen i USA. Deras framträdande under 1985 vid Live Aid-konserten som hölls har många experter och kritiker klassat som en av de största konserterna någonsin.

Freddie Mercurys bortgång

Dessvärre skulle vi förlora en av de största artisterna någonsin när Freddie Mercury gick bort under 1991, efter att ha drabbats en lunginflammation som en komplikation från AIDS som han ådrog sig några år tidigare.  Bandet fortsatte dock att spela men sex år senare valde då Decon att dra sig tillbaka. Sedan dess har May och Taylor utfört under namnet Queen tillsammans med Paul Rodgers och Adam Lambert som vokalister.

Under bandets långa och färgstarka historia har man lyckats producera inte mindre än 18 album och 18 singlar som nått förstaplats i listorna tillsammans med inte mindre än 10 DVD som också nått förstaplatsen.  Under 2001 valdes bandet in i Rock and Roll Hall of Fame, en mycket välförtjänt plats.