Ozzy Osbourne – hur det började

Det är nog få som vuxit upp under 1970- och 80-tal som inte vet vem Ozzy Osbourne är. Oavsett om man lyssnade till hans musik eller inte. Han har kallats psykopat och satanist och hela karriären har kantats av olika typer av skandaler, en del sanna, andra fabricerade. Men att han alltid varit kontroversiell råder ingen tvekan om, frågan är dock om han var så galen som han ville utge sig för under den tidigare delen av artistkarriären? Trots sitt rykte kan ingen förneka att Osbourne har haft en ovärderlig effekt på heavy metall-musiken. Ozzy har inte bara en unik röst utan ett gott öra till musik och en känsla för dramatik i musiken. Och som en live-artist sviker han aldrig. Hans shower är alltid uppmärksammade på olika sätt, det finns ofta överraskningsmoment. I själva verket har Osbourne lyckats etablera sig som en internationell superstjärna, som kan sälja miljontals skivor från varje album och fyller arenor hela världen över. Han har fångat nya fans med varje nytt album.

Black Sabbath

John Michael Osbourne började sin professionella karriär i slutet av 60-talet, då han tillsammans med gitarristen Tony Iommi, basisten Geezer Butler och trummisen Bill Ward bildade Black Sabbath. Bandet, som blev unikt tack vare sina långsamma, dystra melodier och teman. De släppte sitt självbetitlade album 1970 och fortsatte med att släppa ut klassiska Paranoid och Master of Reality. Efter 1978-albumet Never Say Die sparkades han från Black Sabbath efter bråk med Tony Iommi som ansåg att Osbourne helt tappat kontrollen över sitt festande.

Black Sabbath

Det uppbrottet ledde till att han bildade sitt eget soloprojekt. Med sin nya chef och fru Sharon bildade Osbourne sitt eget band, Blizzard of Ozz, med gitarristen Randy Rhoads, basisten Bob Daisley och trummisen Lee Kerslake. Gruppens självbetitlade första album släpptes i september 1980 i Storbritannien och i början av 1981 i USA. Blizzard of Ozz hade några liknande ingredienser som Black Sabbath, texterna som fokuserade på ockulta saker och att gitarrerna var höga och tunga. Som band var de tekniskt skickliga.

Bet av huvudet

Med hit-singlarna “Crazy Train” och “Mr. Crowley” nådde Blizzard of Ozz nummer sju på U.K.-charts. Slutade som bäst 21:a på listan i USA men fortsatte sälja bra under två år. Det blev en stor framgång. Kerslake och Daisley ersattes med Tommy Aldridge och Rudy Sarzo strax före den efterföljande Diary of a Madman. Albumet blev en annan storsäljare. Han hamnade i blåsväder när han under en konsert anklagades för djurbrott. Ett fan i publiken kastade upp en fladdermus på scen och Ozzy bet huvudet av den eftersom han sa att han trodde den var fejk.

När han insåg att den var livs levande tills han bet av huvudet så fick han avbryta showen och skynda till sjukhus för rabiesvaccination. Strax därefter dog Rhoads i en flygolycka och Ozzy hamnade i en djup depression efter förlusten av sin bästa vän. Planerna för hans kommande livealbum fick ändras snabbt. I stället för material som spelades in med Rhoads spelade man in Speak of the devils med gitarristen Brad Gillis.