Ozzy och depression

Ozzy Osbourne, som själv drabbats av djup depression, anklagades för att uppmuntra självmord genom dolda meddelanden i hans sång “Suicide Solution” från 1986. Han hävdar dock själv att han skrev sången under stark påverkan av alkohol och att texten kom till på grund av effekterna av långvarigt alkoholmissbruk. Men även efter denna skandal lyckades han rädda sitt rykte.

Tänkte sluta

Efter att ha spelat in ett nytt studioalbum 1991 fann han sig utan den vanliga entusiasmen för musiken som han skyllde på sin ökande ålder och en önskan att spendera mer tid med familjen. När “No more tears” släpptes på hösten bekräftades det att följande turné skulle vara Ozzy´s sista innan pensionen. Efter turnén släpptes ett live-dubbelalbum, Live & Loud (1993) för att fira slutet av sin långa karriär. Men, redan 1995 var han sugen på musik igen och han släppte Ozzmosis. Efter turnén som följde så kom man på idén om Ozzfest, ett turnépaket som innehöll många andra metallband också. 1997 års turnépaket inkluderade andra stora metallartister som Pantera, Marilyn Manson och Black Sabbath (bara Bill Ward var frånvarande). Med undantag för Sarah McLachlans Lilith Fair var Ozzfest 1997 års mest framgångsrika turné. 1998 gjorde han en duett med rapparen Busta Rhymes för en remake av sabbatklassikern “Iron Man” omdöpt till “This Means War “. 1999 gavs Ozzy ut som docka, eller rättare sagt actionfigur, tillsammans med små fladdermöss.

Egen realityshow

Under en inspelning av MTVs serie Cribs så kom idén att göra en realityserie med familjen Osbourne. Inspelningen skedde under några månader i slutet av 2001. Man fick följa den excentriska men kärleksfulla familjen Osbourne i deras vardag. Det blev en av de mest populära programmen i MTVs historia. I serien fick man inte bara möta Ozzy, hans fru Sharon och barnen Kelly och Jack utan även alla deras hundar och katter. Frågan är om de ens själva vet hur många de har… Realityshowen skildrade ett minst sagt kaotiskt liv för familjen, första avsnittet sändes mars 2002 och det sista 2005. Tack vare serien så blev Ozzy inbjuden till en middag i Vita Huset för att diskutera hans engagemang för djurskyddsaktivism.

Visste du detta?

Ozzy Osbournes låt “No more tears” räddade förmodligen livet på åttaårige Joshua. Han hade sprungit vilse i skogen men polisen spelade låten jättehögt för att Joshua skulle hitta tillbaka, och det lyckades. Realityshowen The Osbournes fick kritik för att egentligen vara starkt manusbundet och rätt överdrivet, det har även Osbourne-familjen själva uttalat sig om i efterhand. 2017 utsatte Ozzy sin fru Sharon för stress och smärta sedan han återigen blivit påkommen med att vara otrogen, denna gången med en hårstylist. Först gick de ut med ett uttalande att Ozzy skulle vara sexmissbrukare men han tog senare tillbaka det uttalandet och beskrev otroheten som “ett gupp på vägen” i äktenskapet men att de nu lyckats lösa det och att han hyllar sin fru för allt hon gör. Ozzy kommer till Sverige en sista gång som soloartist i februari 2019. Turnén No More Tours 2 är rockgigantens sista farväl till en av rockhistoriens främsta karriärer. Judas Priest sägs hänga med som gästartister.

Visste du detta?