Metallica

Det finns nog inte många där ute som inte vet vilka Metallica är. De flesta av oss här garanterat hörde både en och annan låt från detta enormt populära band från USA. Gruppen grundades 1981 i Los Angeles i USA efter att sångaren och gitarristen James Hetfield svara på en annons i en tidning som trummisen Lars Ulrich publicerat. Bandet består idag av bandets grundare, Hetfield och Ulrich tillsammans med gitarristen Kirk Hammett samt basisten Robert Trujillo. Dave Mustaine, Ron McGovney, Cliff Burton samt Jason Newsted är alla tidigare medlemmar i bandet.

Nu kanske inte man ska placera Metallica i samma kategori som övriga band jag skrivit om här, band som AC/DC, Pink Floyd och Beatles men då jag är en stor Metallica fan beslöt jag mig att ta med dem ändå. Gruppen anses av många vara en av de fyra ”stora” banden inom trash metal vid sidan av Anthrax, Megadeath och Slayer. Bandet slog igenom ganska snabbt genom spelningar på klubbar och andra platser runt om i USA och vann över kritikerna på sin sida tack vare deras fyra första album, där det tredje, Master of Puppets som släpptes 1986, anses vara det mest inflytelserika och tyngsta trash metal album som någonsin släppts.

Vidgade sin repertoar

Efter alla dessa framgångar som bandet lyckats uppnå, valde man att vidga sin repertoar en aning och rikta in sig mot en större publik. Detta uppnådde man genom att tona ner sin musik en aning och resultatet blev ett episkt, femte album som gick under namnet Metallica och som släpptes 1991. Albumet blev så bra mottaget av fansen att det snabbt slog sig in på förstaplatsen på Billboard 200. Detta låg också till grund för de framgångar som skulle följa, då efterföljande fem album lyckades uppnå exakt samma sak, en förstaplats på Billboard 200.

Nu var det inte bara guld och gröna skogar för bandet då man under 2000 valde att stämma Napster, tillsammans med en rad andra artister. Det hela resulterade i att man gjorde upp och nådde en förlikning men processen hade infekterat bandet en aning vilket också återspeglades i deras album som släpptes 2003, St.Anger. Detta skulle visa sig bli en smärre flopp i jämförelse med tidigare album. Man hade här valt att plocka bort gitarrsolon och andra aspekter, något som fansen inte alls var nöjda med, och försäljningen uteblev således. Som tur var så lyssnade man på sina fans och återgick till sin normal stil när man producerade Death Magnetic under 2008. Året därpå blev gruppen invald i Rock and Roll Hall of Fame och erkända som en av de största genom tiderna.

Efter 2008 års album fokuserade man mest på turnéer runt om i USA och världen och det skulle dröja hela åtta år tills nästa album släpptes. Hardwired… to Self-Destruct presenterades för fans under 2016 och här hade man valt att demonstrera de olika typer av musik och stilar som man använt sig av under bandets långa karriär.

Enastående försäljningssiffror

Med album efter album som nått förstaplatsen på Billboard 200 är det inte konstigt att Metallica har sålt så många album som de gjort, trots sin relativt ”korta” karriär jämfört med andra stora band. Totalt har man släppt 10 studioalbum, 4 live album, 26 musikvideos och 37 singlar. Detta har genererat en försäljning på över 110 miljoner album världen över. Albumet Metallica är bandets bäst säljande album med 16 miljoner sålda exemplar.