Mer om Metallica

Metallica är ett band som har genren heavy metalband. Dem kommer från USA i Los Angeles i Kalifornien den 28 oktober 1981. 100 miljoner album har sålts över hela världen som är gjorda av Metallica, i USA såldes det 58 miljoner av dessa 100 miljoner.

Medlemmar

Sångare, kompgitarrist och låtskrivaren i bandet är James Hetfield. Trummisen Lars Ulrich. Gitarristen Kirk Hammet. Sist men inte minst, basisten Robert Trujillo. Bläddrar man tillbaka lite i tiden var det en man vid namn Ron McGovney som även var med i Metallica som basist mellan 1981-1982. Även Dave Mustaine som var en gitarrist för bandet mellan 1981-1983. Han blev utsparkad från bandet mitt under deras turné då Dave hade massa problem med alkohol och droger. Nu är Dave kristen och även drogfri. Cliff Burton var även med i bandet mellan 1982-1986. Cliff avled mitt under deras färd i turnébussen i Sverige, turnébussen välte mellan Värnamo och Ljungby. Jason Newsted var en basist för bandet 1986-2001. Han lämnade bandet på grund utav att han vela ta en paus i ett år från spelandet, men det godkändes inte utav dem andra medlemmarna, vilket slutade med att han hoppade av gruppen.

Bandets historia

Allt började med ett garage i Los Angeles 1981 då gruppen bildade sig av Lars Ulrich och James Hetfield, även Ron McGovney var med och bildade bandet. Deras genombrott skedde 1986 med deras skiva Master of puppets.Dem spelade sin första spelning i Anaheim i Kalifornien den 14 mars 1982. På denna första konserten spelade dem sina egenskrivna låtar som bland annat, Hit the lights up och Jump in the fire. Det spelades även covers som grupperna Diamond head och Savage hade gjort. Just detta namn på bandet, Metallica, kom upp som förslag av Lars Ulrichs vän som skulle starta en fanzin, hans vän hade namnen Metallica och Metal Mania att välja mellan. Lars kom som förslag till hans vän att Metal Mania lät och passade mycket bättre till en fanzin än vad namnet Metallica gjorde. Hans vän höll med Lars och så blev det. Lars kunde sedan presentera namnet på det nystartade bandet. Bandet hade tre medlemmar i början, men sedan kom dem på att de behöver en gitarrist, så dem la ut en annons i lokaltidningen och berättade där att en gitarrist sökes till bandet Metallica. Det var då som Dave Mustaine ansökte som bandets gitarrist. Han fick köra en provspelning och efter denna spelning fick han jobbet och blev en del av bandet. Metallicas allra första studioalbum släpptes 25 juli 1983, namnet på detta album blev Kill ‘em All. Denna skiva blev spelad med en konsert samma år. Bandet och skivbolaget var lite oense om vad albumet skulle heta. Bandet vela att den skulle heta Metal up your as, vilket inte skivbolaget höll med om, bolaget vela helt enkelt inte släppa en skiva med ett sådant namn. Sedan kom förslaget upp om Kill ‘em All.

Kommande konsert i Sverige

Metallica kommer att hålla en konsert på Ullevi i Göteborg tisdagen den 9 juli 2019, biljetter finns att köpa.

Kommande konsert i Sverige