Kiss

Kiss är ett band som alltid kännetecknats som ett band utan ansikte. Sedan bandets start fram till 1983 hade gruppen aldrig fotograferats utan sitt smink, men detta ändrades under detta år. Visst, gruppen hade fotograferats under en sminksession inför ett framträdande av Creem Magazine men det var bara delar av bandet eller individuella foton, inte hela bandet som grupp.

Det som man förknippat Kiss med ända sedan starten är deras extravaganta konserter men framför allt deras otroliga musik, något som gjorde bandet till ett av de bäst säljande banden under 70-talet. Vart bandet än begav sig var evenemangen slutsålda, mycket tack vare Kiss Army, det gemensamma namnet som alla kiss fans kallar sig.

Kiss historik

Bakom skapandet av gruppen stod Gene Simmons och Paul Stanley, som möttes i ett band under 1970. På jakt efter en trummis hittade de en annons i tidskriften Rolling Stones, där Peter Criss meddelat at than sökte ett band att spela i. Trion möttes upp och började spela tillsammans. Dock insåg man relativt snart att något saknades så man la ut en annons i Village Voice där man sökte efter en orädd gitarist som flärd och det var så man hitta fatt i Ace Frehley. Musken var för alla fyra, vid det här laget, något de gjorde på fritiden, vid sidan av sina dagliga arbeten. Deras image och persona var klar redan från start, dom visste hur dom skulle se ut och hur dom skulle framträda, nu var det bara en fråga om att bli upptäckta. Efter ett par framträdanden i New York, mötte bandet tv-direktören Bill Aucoin som hjälpte bandet att landa ett skivkontrakt med Casablanca Records.

Deras första tre album blev inte direkt hyllade till skyarna av kritiker, som framför allt inte var allt för roade med deras stil. Men trots detta gick musiken och stilen hem hos musikfantaster och bandet skapade sig snabbt en trogen skara lyssnare, “Kiss Army”. Efter lite tuffa tider ekonomiskt sett, lyckades bandet nå nya framgångar med den turné man anordnade under 1975. Med bland de låtar som framfördes hittar vi Rock and Roll All Night, en låt som nådde högt på topplistorna i USA.

Detta låg grunden till ökad försäljning och under perioden 1976 till 190 lyckades bandet sälja inte mindre än sex platina album. Bandets persona och utseende hade vid det här laget spridit sig ut bland sina fans, som nu sminkade sig efter sin favoritmedlem i bandet.

Bandet hade nu nått en sådan status att Marvel Comics valde att skapa en serietidning baserat på gruppen och framgångarna lät sig inte väntas. Totalt såldes det över 400,000 exemplar av tidningen. Som en följd av detta producerades det också en tecknad film baserat på karaktärerna i tidningen. Men vid det här laget så hade intresset för bandet börjat avta en aning och varken filmen eller efterföljande serietidning lyckades nå samma framgångar som den första tidningen.

Ny image

I hopp om att återuppväcka intresset för bandet valde man att byta image vid ett flertal tillfällen samt nya bandmedlemmar. Dom hade en tuff tid med dalande intresse fram till mitten på 90-talet när man släppte albumet Kiss My Ass där framstående artister som Garth Brooks, Lenny Kravitz och Anthrax spelade sina personliga kisslåtar. Framgångarna här resulterade i att originaluppsättningen återförenades och sedan genomförde en reunion tour som blev den bäst säljande turnén i landet de året.