Guns N´ Roses

Bland musikintresserade finns det nog väldigt få som inte hört talas om Guns N’ Roses vid ett eller annat tillfälle. Bandet slog igenom stort och nådde omgående en stjärnstatus i samband med att man släppte debutalbumet Appetite for Destruction, det bästsäljande debutalbumet genom tiderna. Man kunde här hitta lite kopplingar till ett tidigt Rolling Stones, men även kopplingar till andra artister så som Janis Joplin, Aerosmith och the Sex Pistol.

Bandet grundades av Axl Rose, som efter en bråkig uppväxt blev vän med gitarristen Izzy Stradlin. De beslöt sig för att slå sig samman och skapa något tillsammans, och resultatet blev Guns N´ Roses, ett namn som var en kombination av de namnen på de band de lämnade, Hollywood Roses och L.A Guns. Dessa två tillsammans med den engelskfödde gitarristen Slash och trummisen Steve Adler och basisten Duff McKagan, var nu bandet fullständigt.

Under 1986 lyckades bandet skriva på ett skivkontrakt med Geffen och tillsammans med producenten Mike Clink producerade man Appetite for Destruction. Som förband till Aerosmith ökade bandets popularitet allt mer och sedan med låtarna Sweet Child o’ Mine samt Welcome to the Jungle stod det klart att bandet nu nått stjärnstatus. Albumet Number One nådde förstaplatsen i listorna under 1988 och förblev kvar där under fem veckor.

Efter detta framgångsrika album släppte man nästa, Lies som drabbades av en hel del uppståndelse då en sång hade text som sa “but I had to kill her” följt av låten “One in a Million” där det fanns ord som “faggot, immigrants, niggers” I texten, något som inte alls gick hem hos vissa. Därefter började det florera rykten om drogmissbruk, något som resulterade i att Adler fick sparken.

Under 1990 så spelade bandet vid Farm Aid IV där man spelade en cover av Bob Dylans låt Knockin’ on Heaven’s Door” samt en egenkomponerad låt, Civil War, till förmånen för Nobody’s Child, en välgörenhetsorganisation som arbetade med barnhem i Rumänien. Detta år var inget annat än att ta ett steg tillbaka, se över saker och ting och komma tillbaka starkare än någonsin.

Följande år blev ett framgångsrikt år för bandet, men långt ifrån ett problemfritt år. Bandet begav sig ut på sin allra första, egna turné, You Could Be Mine, som hade premiär den 29 november 1991. Allt såg ut att fungera bra tills det framkom att Axl Rose anklagats för misshandel, att han skulle ha slagit sin fru. Resultatet blev att dom bröt upp äktenskapet och strax efter detta skulle Rose ställas inför rätta efter att han ska ha attackerat ett fan under en konsert i St. Louis, något som Rose nekade till.

Bandet har presenterat bra musik genom åren men det har alltid legat något och grot i bakgrunden, något som ställde till problem där Rose ofta stod i rampljuset. När bandet under 2012 blev invalt i Rock and Roll Hall of Fame valde Rose att skicka ett brev, bara dagar innan ceremonin, där han lät meddela varför han inte tänkte närvara vid eventet samtidigt som han avslog alla rykten om att bandet skulle återförenas. Hans kommentar var bara, “det är hög tid att gå vidare”.