Def Leppard hur det började

Skandinavium i Göteborg, 1988, låten Hysteria. Det kan ha varit en av de mäktigaste rockupplevelserna i Sverige. I alla fall om man gillar Def Leppard.

Året innan hade man släppt plattan med namnet Hysteria och därifrån radade man upp hitlåt efter hitlåt med Animal, Hysteria, Women, Rocket, balladen Love Bites, Armageddon it och Pour some sugar on me. De tre sistnämnda blev alla topp fem på Billboard Hot 100. I princip alla låtar på det albumet blev en hit. Hysteria var bandets fjärde album och släpptes tidigt 1987. Det har sålt över i 20 miljoner exemplar och finns på listan över de mest köpta hårdrocksalbumen någonsin. En dokumentär om inspelningen av albumet gjordes 2002. Def Leppard var utan tvekan ett av de största hårdrocksbanden under 80-talet. Det fanns tuffare och hårdare band, Def Leppard aspirerande inte på någon sådan titel, men de vann stora massans hjärtan.

Stora på MTV

I slutet av 70-talet, som en del av New Wave of British Heavy Metal, började Def Leppard nå fans utanför sin sfär när de valde att tona ner de tunga riffarna. Efter några starka album var de redo för crossover-framgång vid 1983 års Pyromania och använde skickligt MTV-nätverket till deras fördel. De nådde toppen av sin karriär med Hysteria. Därefter hamnade de i ett mönster av långa turnéer och nytt album vartannat år. Deras fans har hela tiden visat sig vara lojala. Def Leppard hade sitt ursprung i en Sheffield-baserad grupp med tonåringarna Rick Savage (bas) och Pete Willis (gitarr), de bildades 1977. Vokalisten Joe Elliott gick med i bandet efter en tid. När bandet var komplett började man med spelningar på lokala pubar i Sheffield. Inom ett år hade de hittat gitarristen Steve Clark och en ny trummis. 1978 spelade de in sin debut EP, Getcha Rocks Off och släppte den på eget bolag. EP blev en framgång. Strax efter att man släppte det albumet så blev då 15-årige Rick Allen tillagd som bandets fasta trummis. De började samarbeta med AC/DC: s manager Peter Mensch, som hjälpte dem att säkra ett kontrakt med Mercury Records.

Förband till Ozzy Osbourne

Den första fullängdsdebuten kom 1980 och det blev direkt en hit i Storbritannien och även i USA. Def Leppard tog mer och mer mark för varje dag och var förband åt många av de största vid den tidpunkten som Ozzy Osbourne, Sammy Hagar och Judas Priest. 1981 släppte de High ‘n’ Dry och det blev gruppens första platinalbum i USA, mycket tack vare att MTV spelade “Bringin on the Heartbreak” väldigt flitigt. När bandet spelade in uppföljningen till High ‘n’ Dry med välkände producenten Mutt Lange, blev Pete Willis kickad från bandet för alkoholism. Phil Collen anställdes för att ersätta honom. Det resulterande i att albumet Pyromania som kom ut 1983 blev en riktig överraskning och nytändning. Och MTV insåg storheten och bidrog till framgången när man hade såväl  “Photograph” som “Rock of Ages” på repeat. Pyromania fortsatte att sälja tio miljoner exemplar och det gjorde att Def Leppard blev ett av de mest populära banden i världen.

Förband till Ozzy Osbourne