Bon Jovi

Bon Jovi är ett amerikanskt rockband som bildades 1983 i Sayreville i New Jersey. Bon Jovi är ett av det absolut mest framgångsrika och kändaste rockbandet genom tiderna. Bandet består av 5 personer, David bryan som spelar piano och keyboards, Phil X som spelar gitarr, Jon Bon Jovi som är sångare i bandet men spelar även gitarr, Tico Torres som spelar trummor och slutligen Hugh McDonald som spelar bas. I början av bandets storhets år var de dock Alec John Such som spelade bas och gitarr spelades av Richie Sambora. Jon bon Jovi är grundstenen i bandet som man hör på namnet, redan i tidig ålder började han hålla på med musiken. I tonåren träffade Jon bon Jovi på David Bryan och tillsammans bildade de ett R&B coverband. Ihopa spelade de på många olika klubbar runt New Jersey trots att de fortfarande va minderåriga för barerna. 

Karriären får fart

1983 hade en lokal radiostation en musiktävling där man sökte efter det bästa bandet som inte ännu hade ett skivkontrakt fixat. Jon bon Jovi fick hjälp av studiomusiker för att kunna framställa en låt som senare skulle bli en dunderhit ”Runaway”. När ”Runaway” senare vann hela musiktävlingen hade inte Jon bon Jovi några bandmedlemmar att framföra låten med. Det va då han ringde upp David bryan, Alec John Such och Tico Torres. Efter ett tag letandes kom även gitarristen Richie Sambora att tillhöra bandet. Bon Jovi var numera ett komplett band och de började direkt med att spela in låtar till sitt första debutalbum som släpptes 21 januari 1984. Deras debutalbum blev en dundersuccé och albumet sålde guld i USA, det vill säga över 500 000 exemplar.

“runaway” album

Deras 2 andra album kom rätt så tätt inpå varandra och turnélivet var i full gång. 1988 kom bandets fjärde album och fick bra respons. I samband med detta blev de kritiskt läge i bandet då Jon bon Jovi och Richie Sambora kom sämre och sämre överens, dessa två var också de absolut viktigaste byggstenarna i bandet med mest drivkraft. Därför tog bandet en paus från varandra i några år för att se om man kunde rädda upp det på något sätt. Dem gjorde istället sin egen musik på olika håll. 1992 efter några år ifrån varandra kom en comeback och nästa album var ett faktum. Albumet heter ”keep the faith” och fick stor positiv respons. 10 år efter att bandet hade spelat sin första låt ihop gav de sig ut på världsturné mellan 1993-1994, kort därefter lämnar Alec John Such bandet och ersätts av Huey Mcdonald. 1995 släpptes deras nästa album ”These days”, albumet såldes i 10 miljoner exemplar och skilde sig lite mot de tidigare albumen då både text och musik var lite mer personlig och tyngre. Efter detta bestod deras liv av ännu fler album och ännu fler pauser. Deras senaste album ”Burning bridges” släpptes 2015, då utan gitarristen Sambora. Två av bandet absolut mest kända låtarna är ”Livin on a prayer” och ”You give love a bad name”.