Bakom Kulisserna

Livet som artist är inte alltid det lättaste, pressen man har på sig är enorm och rätten till ett privatliv minimal. Man har fans som förväntar sig mycket från ens framträdanden, de väntar hela tiden på nästa stora hit och följer troget allt man gör. Utöver detta så förväntas man vara en bra förebild som fansen kan se upp till, en ultimat idol helt enkelt. Vad man än gör så syns det i tidningarna dagen efter, har man gjort någonting riktigt illa kan man nog allt se sig själv på nyheterna samma kväll. Med denna press kan man förstå hur en del artister spårar ur och inte riktigt klarar av att hålla den där fronten uppe. Man hör om artister som kräver en viss typ av dricka eller tilltugg som måste finnas i den loge som de har, divor som måste ha en viss typ av möbel där de kan sätta sig ner och läsa årets bok, kolla in det senaste skvallret på Stoppapressarna, lyssna på musik på Radio.se eller spela hos Pokerstarscasino. Dessa saker har alltid fått mig att slappna av och koppla bort tankarna från allting omkring mig. Stressen och framförallt pressen från publiken, tillexempel de hängivna fans som förväntar sig en storslagen show från den idol de betalat dyra pengar för att se.

När minnet sviker

När minnet sviker

Du har kanske sett bilder och video på hur artister läser sina sångtexter från en teleprompter, det finns en del sådana som cirkulerar på internet. Detta är något som får en att tänka ”Är det verkligen så svårt att komma ihåg sina egna låttexter?”. Sen dyker fler frågor upp om vad stjärnorna egentligen gör bakom scenerna av de stora showerna, listan med dessa kan göras lång och frågan är om vi egentligen vill veta. Livet bakom scenen är något som leder upp till ett bra framträdande och vi kan inte begära att våra idoler ska vara felfria.

En stor bredd

Det här med teleprompters är något som används mer än man kanske kan tänka sig, det handlar inte så mycket om att artisterna faktiskt glömmer bort sina texter, det handlar mer om att den repertoar av låtar de har innehåller ungefär 50–60 olika sånger och det är inte alltid samma låtar som spelas samma kväll. Ibland dyker låtar upp som de kanske inte har spelar på 5 år och då kan det bli en kort minneslucka, det är inte så konstigt då det är samma sak på de flesta arbeten. Tilldelas man en uppgift som man sällan brukar utföra så kan det komma att behövas lite hjälp på vägen så man kan lösa det. Telepromptern finns för det mesta där mer som just ett stöd och inte något de förlitar sig på till 100%.

Rösten från någon annan

Playback har man hört talas om många gånger under åren, det har använts för att spela upp en annan röst än sin egen och på så sätt endast sälja in en image av ett utseende och de andra fysiska attributen som krävs hos artister. Har man ingen bra scennärvaro, inga färdigheter när det gäller att röra sig och inte klarar av att skapa en bra kontakt med sin publik så kommer man inte så långt med bara en röst. Mimning förekommer dock även idag mer än vi kanske vill tro, men det slutar inte där. Även trummisar tar hjälp av inspelade slingor vilka de hör i sina öronsnäckor, detta för att kunna hålla en stadig rytm under en låt. Det är något som kanske kan jämföras med de post-it lappar man kan hitta på diverse kontor runt om i landet.

Bara det bästa

Bara det bästa

Vissa artister tar med sig personliga kockar när de ger sig ut på turné. Ofta är man fast med att äta dåligt tillagat kycklingbröst dag efter dag när man är ute på vägarna, maten man äter är inte heller den mest hälsosamma då skräpmat är det som är lättast att få tag på. För att slippa detta är det många äldre artister som tar med sig full catering eller en egen kock när de ger sig ut på turné. Kocken ger sig på dagarna ut för att handla det som behövs för att tillaga en måltid, sedan kommer de tillbaka för att på kvällen tillaga just den mat som artisten vill ha.

 

Bekvämligheten först

Bekvämligheten förstDe flesta arenor är oftast sportarenor, detta innebär att backstage inte är så speciellt vackert alls. De rum där artisterna får byta om är de omklädningsrum där lagen byter om och gör sig i ordning, därför brukar en ur manskapet de har med sig få den glamourösa uppgiften att faktiskt dekorera rummen. Direkt på morgonen får en av medarbetarna går in på i detta rum och göra atmosfären trevligare, de hänger upp textilier, ställer ut ljus och andra små saker som ger en med hemtrevlig och bekväm känsla. Man tar in stolar och andra möbler från hyrföretag så artisterna slipper sitta på de träbänkar som vanligtvis finns i dessa omklädningsrum. Allt för att hålla de stora stjärnorna nöjda och glada.