Aerosmith

Aerosmith är ett amerikanskt rockband som också i vissa kretsar är känt som “the bad boys from Boston”. Många titulerar även bandet som det bästa amerikanska rock and rollbandet genom tiderna. Deras musik har sina rötter från bluesbaserad hårdrock men även vissa inslag från pop och heavy metal. Som ni säkert förstått så startades bandet i Boston i delstaten Massachusetts i USA under 1970. Gitarristen Joe Perry tillsammans med basisten Tom Hamilton, som båda redan spelade I ett band tillsammans kallat Jam Band, mötte upp med vokalisten och pianisten Steven Tyler, trummisen Joey Kramer och gitarristen Ray Tabano och tillsammans grundade man bandet Aerosmith. Redan året därpå, 1971, ersattes Tabano av Brad Whitford och det var då som bandets framgångar började ta fart och deras skara med fans började växa.

Framgångsrikt 70-tal

Stora delar av 70-talet skulle ge bandet en rad framgångar där man började med att skriva ett skivkontrakt med Columbia Records under 1972 varpå man släppte en rad album som sålde både guld och platinum. Först ut kom deras debutalbum, följt av albumet Get Your Wings under 1974 följt av Toysin the Attic året därpå. Men det skulle bli 1976 års album “Rocks” som verkligen befäste bandet som hårdrocksgiganter. Efter detta släppte man ytterligare två album under detta årtionde med ett som kom 1977 och nästa som släpptes 1979. Deras fem första album har sedan dess sålt multi-platinum. Under hela 70-talet så fokuserade man även på omfattande turnéer runt om i USA och detta tillsammans med alla dessa framgångsrika album gjorde att man mot slutet av 70-talet var ett av de mest populära banden i världen med en enorm mängd fans, som tillsammans kallas “Blue Army”. Dessvärre så skulle drogproblem och interna konflikter leda till att Perry lämnade bandet 1979 följt av Whitford två år senare. Dom ersattes av Jimmy Crespo samt Rick Dufay. Efter detta hade man det tufft och perioden 1980-84 var långt ifrån framgångsrika år. Albumet Rock in a hard place slog inte alls igenom som tidigare album och mottogs inte lika väl av fansen.

Återföreningen ett faktum

I hopp om att försöka ta bandet tillbaka till där man var under sin storhetstid så lät man både Perry och Whitford komma tillbaka till Aerosmith under 1984 och samtidigt med detta skrev man då ett nytt skivavtal med Geffen Records. Resultatet blev en comeback tour och ett nytt album, som båda vann över kritikerna men inte fansen. Det skulle ske först efter ett samarbete med rapgruppen Run–D.M.C. under 1986. Nästa album som släpptes, året därpå, sålde nu multi-platinum och i samband med detta var man nu åter tillbaka där man en gång varit, på toppen. Sen under slutet på 80-talet och under 90-talet lyckades bandet vinna en mängd olika priser och sälja multi-platinum med inte mindre än tre album, Pump (1989), Get a Grip (1993) och Nine Lives (1997). Man begav sig även ut på deras dyraste turné genom tiderna, som sålde slut vart man än begav sig. Bandets lyckade comeback beskrivs av många som den mest spektakulära comebacken i rock and rolls historia.

Än idag, med 47 år inom musikindustrin, kan man ta del av bandet musik genom både turnéer och album. Bandet har dock låtit meddela att årets turné som hålls under våren och sommaren, 2017, kommer bli deras sista.