Aerosmith

Aerosmith är ett rockband som har lyckats hålla sig kvar i rampljuset år efter år. Deras fängslande låttexter och skarpa gitarriff har gjort ett bestående intryck på musikvärlden och hitlåtar som ”Dude looks like a lady” och ”Walk this way” spelas fortfarande regelbundet på radion.

Gruppen bildas

Gruppen bildades redan år 1970 och det skedde när sångaren Steven Tyler träffade på Gitarristen Joe Perry. När de först möttes spelade de i olika band men de valde att slå ihop dem och i efterhand anslöt sig även Ray Tabano till gruppen. Bandet bestod då av medlemmarna Steven Tyler, Joe perry, Ray Tabano, Joey kramer och Tom Hamilton. Ray Tabano byttes dock ut mot Brad Withford och därmed var gruppen Aerosmith som vi främst känner till den, född. Namnet Aerosmith sägs komma från Joey kramer, som ska ha skrivit namnet upprepade gånger på sina skolböcker. Först var resten av bandet tveksamma till att använda sig av det eftersom de inte tyckte att det passade gruppen, men så småningom gav de med sig.

Karriären går framåt

Bandet började snart att spela på mängder av olika konserter och det dröjde inte länge innan publiken fick upp ögonen för dem. 1972 fick Aerosmith sitt efterlängtade skivkontrakt och deras debutalbum släpptes 1973. På skivan kunde man tydligt höra det som skulle komma att bli gruppens signatursound, äkta rock n roll influerat av bluesmusik. Även om albumet inte blev en omedlebar etta på topplistan så nådde det ändå framgång och skivan sålde i fler än 2 miljoner exemplar. 1974 Kom gruppens andra album som de kallade ”Get your wings”. Även det albumet sålde bra, i mer än tre miljoner exemplar. ”Toys in the attic” var Aerosmiths tredje album, och det var den skivan som fick bandet att bli riktigt stora rockstjärnor. Det var även ett album som verkligen visade bandets enorma talanger, och innehöll stora hitlåtar som ”Walk this way” och ”Sweet emotion”.

Drogberoenden och andra problem

Många rockband genom tiderna har fått stora problem med missbruk och droger, och Aerosmith var defintivt inget undantag. Dessutom förekom det en hel del bråk mellan medlemmarna, vilket ledde till att Joe Perry slutade och Jimmy Crespo tog hans plats. Drogproblemen gjorde så att gruppen inte längre klarade av att genomföra sina konserter ordentligt, och deras popularitet minskade därför i stadig takt. Med tiden vände dock lyckan igen, Steven tyler lade in sig på rehab och bandet började att producera hitlåtar som ”Janies got a gun”, ”Crazy” och ”I dont wanna miss a thing”.

Aerosmith idag

Aerosmith släppte sammanlagt 14 studioalbum och trots flera motgångar inom bandet har de ändå lyckats befästa tronen som ett av våra allra största rockband. En stor del av deras låtar kommer alltid att betraktas som musikaliska mästerverk och band som Metallica och Guns N Roses har sagt att de har blivit influerade av Aerosmith och deras musik. Idag är gruppen fortfarande aktiv och de har genomfört flera stora konserter och turneer under de senaste åren. Under 2017 gjorde gruppen en mycket uppskattad konsert på Sweden rockfestival i Norje där de uppträdde med sina största hits under en spelning som pågick i närmare två timmar.